Finansowanie pomostowe
Strona główna / Aktualności / Kulinarna podróż do X wieku

Kulinarna podróż do X wieku

Dziewiąta już edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku odbędzie się w Poznaniu w dniach 13-16 sierpnia 2015. Głównym miejscem wydarzeń jest jak co roku poznański Stary Rynek. To tutaj odbywa się ? stanowiący jeden z najważniejszych elementów festiwalu, wieli Jarmark Dobrego Smaku. Swoje kramy rozłoży na nim w tym roku ponad 140 wystawców, będą wśród nich nie tylko producenci regionalnych specjałów, serów, wędlin, pieczywa, miodów, ryb czy nalewek ze wszystkich niemal regionów Polski ale też importerzy włoskich trufli, austriackich win, wyrobów z węgierskiej mangalicy, tureckich i greckich chałw czy wysokiej jakości włoskiej oliwy.
Na festiwalowej scenie przez cały dzień odbywać będą się pokazy i prezentacje kulinarne a wieczorami zabrzmią dźwięki muzyki jazzowej, gruzińskiego folku i klasyki. Jednym z najciekawszych wydarzeń tegorocznej edycji imprezy wydaje się być projekt ?Stół Mieszka i Dobrawy?. Składa się na niego szereg interdyscyplinarnych działań mających na celu przybliżenie uczestnikom zwyczajów żywieniowych w czasach pierwszych Piastów oraz wpływu późniejszych wydarzeń historycznych, odkryć geograficznych i zmian w codziennym życiu mieszkańców Polski na kuchnię i kulturę stołu.
W ramach projektu odbędzie się między innymi konferencja popularno-naukowa, cykl warsztatów dla dzieci, Kulinarne prezentacje prowadzone przez szefów kuchni i historyków oraz niezwykła kolacja w ramach której najlepsi poznańscy szefowie kuchni przygotują ?przyjęcie chrzcielne? Mieszka I używając jedynie produktów dostępnych na terenie wielkopolski w drugiej połowie X w.
Wśród festiwalowych gości, prelegentów i jurorów konkursów znajdą się między innymi Piotr Bikont, Grzegorz Łapanowski, Paweł Loroch, i Robert Makłowicz. Ten ostatni prowadził będzie m.in. laboratoria smaku dotyczące win z polskich winnic oraz specjalną kolację z kaczką w roli głównej, przygotowaną wspólnie z Krystianem Szopką ? szefem kuchni restauracji Fusion w hotelu Sheraton.
Dorośli będą mogli wziąć udział między innymi w laboratoriach smaku dotyczących win z polskich winnic, chałwy z turcji i Grecji oraz subtelności smaków zielonej herbaty. Ci, którzy chcą podszkolić swój kulinarny kunszt powinni też zainteresować się warsztatami, na przykład kuchni gruzińskiej. Warsztaty ?Chaczapuri. Chinkali i nie tylko? poprowadzi Griorgi Bezhushvili, gruziński kucharz i… bard.
Tych, którzy budzą się wcześnie zapraszamy na sobotni Zielony Targ na Placu Bernardyńskim. W ramach specjalnej edycji Smacznego Lata w Mieście, producenci żywności ekologicznej zapraszają w sobotę 15 sierpnia do swoich kramów. Poza samymi produktami z Eko-gospodarstw tego dnia będzie można skosztować dań przygotowanych na ich bazie przez wystawców. Warto jednak wstać wcześnie ? degustacje rozpoczną się o 8 rano. Do południa kotły i patelnie mogą być już zupełnie puste. Jak co roku organizatorzy Ogólopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku zapraszają do udziału w konkursach.
Smak Powiatu Poznańskiego 2015 to konkurs skierowany do producentów wysokiej jakości żywności pochodzącej z 17 gmin okalających Poznań.
Twórcy domowych nalewek powinni wystartować w konkursie Polska Nalewka Roku. Najbardziej prestiżowy turniej nalewek w Polsce odbędzie się już po raz dziewiąty. Stworzone zgodnie z rodzinnymi tradycjami trunki zgłaszać można do 15 sierpnia, kiedy to 10 osobowa Kapituła Dobrego Smaku podda je swojej fachowej ocenie i wyda werdykt. Szczegółowy program Festiwalu organizatorzy publikują na stronie www.ofds.pl . Jak co roku – warto być w Poznaniu w połowie sierpnia. Dla przyjeżdżających specjalnie na wydarzenie partner imprezy, poznański Hotel Sheraton przygotował specjalną festiwalową ofertę noclegową.
PODRóZE KULINARNE DO X WIEKU

Jak wyglądała kuchnia pierwszych Piastów. Co znajdowało się na stole w najbardziej podniosłych momentach. Co podawano na Chrzcie Polski? To pytanie do archeologów, kulturoznawców, historyków i badaczy. Jak więc wyglądała kuchnia w której z racji geograficznego położenia i odkryć, które nastąpić miały dopiero wiele wieków później, nie było jeszcze ziemniaków, pomidorów, białego cukru, znanych nam dziś odmian pszenicy, nie mówiąc nawet o bardziej egzotycznych składnikach?
Na te pytania odpowiedzieć ma projekt ?Stół Mieszka i Dobrawy? realizowany w ramach IX edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Poszczególne elementy tego bezprecedensowego projektu skierowane są do różnych grup odbiorców ? od najmłodszych słuchaczy dziecięcych laboratoriów smaku, przez historyków i pasjonatów historii biorących udział w wykładach i dyskusjach, mieszkańców poznania i turystów, którzy będą mogli przyglądać się nietypowym pokazom kulinarnym na scenie Festiwalu, po dziennikarzy i blogerów, zaproszonych na niezwykłe Przyjęcie Chrzcielne Mieszka I. W ramach projektu ?Stół Mieszka i Dobrawy zrealizowane zostaną następujące działania:
1. W kuchni Mieszka I ? laboratoria smaku dla najmłodszych. We współpracy z historykami, pedagogami i kucharzami przygotowane zostaną laboratoria smaku ? czyli lekcje połączone z zajęciami praktycznymi dla dzieci w wieku 7-10 lat. Przeprowadzimy trzy 45-cio minutowe sesje zajęć. Celem zajęć jest uświadomienie dzieciom zagadnień z historii kuchni, i kultury stołu, w tym przybliżenia czasów pierwszych Piastów i warunków życia w tych czasach. Zajęcia prowadzone będę w formie przystępnej lekcji połączonej z zabawą, quizami i zajęciami praktycznymi zakończonymi wspólną degustacją. W zajęciach zrealizowanych w ramach projektu udział weźmie nawet 60 dzieci podzielonych ma maksymalnie 20 osobowe grupy. Udział w zajęciach będzie bezpłatny po wcześniejszym zgłoszeniu. Konspekt zajęć oraz krótki film zrealizowany w ramach zajęć udostępnione zostaną bezpłatnie nauczycielom i instytucjom z poziomu strony Fundacji by podobne zajęcia mogły być realizowane przez wychowawców nauczania początkowego w Poznaniu i całej Polsce.
2. ?Co i jak jadali Mieszko i Dobrawa: kuchnia pierwszych Piastów, archeologia kuchni ? konferencja popularno ? naukowa. Jednodniowa konferencja popularno naukowa. W roli prelegentów wystąpią historycy, archeologowie badający grody pierwszych Piastów, popularyzatorzy historii kulinariów. Konferencja zostanie zarejestrowana a transkrypty wystąpień udostępnione na stronie Fundacji. Wstęp na konferencję będzie otwarty i bezpłatny po dokonaniu wcześniejszej akredytacji. Do przesłania swoich słuchaczy na konferencje zaproszone zostaną wybrane ośrodki akademickie w Polsce oraz media. Liczba prelegentów: 4 plus moderator. Przewidywana liczba słuchaczy ? ok. 70. Dotarcie docelowe ? nieograniczone (publikacja)
3. Co dla Waszej Książęcej Mości? ? pokazy kulinarne na scenie Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku na Starym Rynku. Pokazy kulinarne trwające w godzinach popołudniowych na scenie Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku to stały element Imprezy. Chcemy wykorzystać niezwykłą popularność i przystępność tej formuły by przybliżyć im kuchnię i kulturę kulinarną czasów pierwszych Piastów w kontekście historycznym chrzcin Mieszka I. Do prowadzenia pokazów zaproszony zostanie szef kuchni i historyk ? komentator. Ułożą oni menu złożone z potraw, jakie mogły pojawić się na książęcym stole w drugiej połowie X wieku. Pokazom kulinarnych towarzyszyć będzie dialog prowadzącego ? konferansjera z zaproszonym do udziału historykiem, który opowie o kulturze i kuchni czasów Miesza I i Dobrawy. Oczywiście przygotowane potrawy poddane zostaną degustacji widzów. Ilość uczestników nieograniczona, wstęp wolny ? wydarzenie plenerowe.
4. Przyjęcie Chrzcielne Mieszka I. Ten element wydarzenia ma przede wszystkim walory promocyjne. Jest też bezprecedensową formą kulinarnej rekonstrukcji historycznej mającej na celu głębsze zrozumienie i poznania kultury stołu wczesnych wieków średnich w Polsce za pomocą ekscytującego eksperymentu. Przyjęcie Chrzcielne Mieszka pierwszego będzie rzeczywistym przyjęciem, do udziału w którym zaproszeni zostaną przedstawiciele mediów tradycyjnych i elektronicznych z całej Polski. Zaproszeni szefowie kuchni przygotują przyjęcie, oparte jedynie na składnikach dostępnych na terenie Wielkopolski w roku 966. To niezwykłe Przyjęcie Chrzcielne Mieszka I poprzedzone zostanie krótką prelekcją dotyczącą historii kuchni i jej wagi w kształtowaniu kultury prowadzoną przez Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta. W wydarzeniu, w charakterze gości będzie mogło wziąć udział ok. 20 osób ? dziennikarzy, blogerów, mieszkańców Poznania, którzy wygrają bezpłatne zaproszenia w mediach, oraz gości specjalnych.
PROGRAM IX OGóLNOPOLSKIEGO FESTWALU DOBREGO SMAKU 13-16 sierpnia 2015
Poznań 13 ? 16 sierpnia w godzinach 11.00 ? 22.00 Czwartek – 13 sierpnia 2015 Warsztaty, laboratoria, degustacje 18.00 , Wina z Polski w Środkowej Europy – Laboratorium smaku, prowadzi Robert Makłowicz, wstęp 40zł, dziedziniec Muzeum Archeologicznego. Rezerwacje kontakt@ofds.pl 20.00 ?Przyjęcie chrzcielne Mieszka I? ? kolacja historyczna, Restauracja ?A nóż widelec?- wstęp z zaproszeniami. Akredytacje dla mediów i blogerów ? kontakt@ofds.pl Inne wydarzenia 11.00 ? 14.00 Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów. Dziedziniec Muzeum Archeologicznego, Scena Festiwalu 11.20 ? 14.30, Ogłoszenie wyników ? 16.00 Scena Festiwalu 14.00 ? 17.00 ?Stół Mieszka i Dobrawy? ? konferencja popularno-naukowa. Prelegenci: Robert Makłowicz, Piotr bikont. Prof. Jarosłąw Dumanowski, Paweł Lis, Hanna Lis. Brama Poznania, ul. Gdańska 2 (Śródka). Wstęp wolny. Scena Festiwalu 11.30 ? 15.00 ? pokazy Kulinarne w ramach konkursu Naksze Kulinarne Dziedzictwo ? Smaki regionów 16.00 ? 17.00 ? wręczenie nagród w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo ? Smaki Regionów 17.30 ? 21.00 Koncerty (TBA) Piątek – 14 sierpnia 2015 Warsztaty, laboratoria 14.30, 15.30, 16.30 Warsztaty dziecięce ? ?Stół Mieszka i Dobrawy?, mini-wykłady historyczno-kulinarne połączone z warsztatami, skierowane do dzieci w wieku 6-10 lat. Prowadzi Katia Roman Traska, Wstęp wolny, obowiązują wcześniejsze zapisy ? kontakt@ofds.pl 10.00 ? 14.00. Warsztaty kulinarne WWF – ochrona różnorodności biologicznej mórz i oceanów. Warsztaty dla mediów, kucharzy, uczniów szkół gastronomicznych i blogerów. Prowadzi Sebastian Gołębiewski, Restauracja Toga Wymagana rejestracja ? kontakt@ofds.pl 18.00 Wszystkie smaki zielonej herbaty ? laboratorium smaku, prowadzą Marta Okińczyc i Szymon Konrad, 18.00, kwiaciarnia – herbaciarnia Kwietna (ul. 27 Grudnia 11). Cena ? 25zł. Zapisy kontakt@ofds.pl Inne wydarzenia 9.00 ? 13.00 ? Smaczne Lato w Mieście ? targ produktów ekologicznych i potrawy z produktów EKO ? Plac Bernardyński. 12.30 ? 15.00 Gotowanie z radiem Merkury, goście – Robert Makłowicz i Piotr Bikont (Stary Rynek, plenerowe studio Radia Markury) 17.00 ? 19.00 Sheraton dla UNICEF?u ? wspólne lepienie pierogów ze znanymi i lubianymi w ramach programu Road to Awareness, namiot UNICEF, Stary Rynek ? akcja charytatywna. 20.00 ? Szopka & Makłowicz Prezentują, kolacja degustacyjna z kaczką i winami w roli głównej. Hotel Sheraton Poznan. Bilety (150zł) ? hotel Sheraton, Tel. 61 655 20 00. Scena Festiwalu 13.00 ? 16.00 ?Stół Mieszka i Dobrawy? ? pokazy kuchni historycznej, prowadzi Maciej Nowicki 17.30 ? 22.00 koncert zespołu Cadillac ‘58 Sobota – 15 sierpnia 2015 ? Dzień z Powiatem Poznańskim Warsztaty, laboratoria 13.00 Chaczapuri. Chinkali i nie tylko ? warsztaty kuchni gruzińskiej. Prowadzi Griorgi Bezhushvili, kwiaciarnia – herbaciarnia Kwietna (ul. 27 Grudnia 11). Cena ? 45zł. Zapisy kontakt@ofds.pl Pokazy, animacje, konkursy i inne Konkurs Polska Nalewka Roku 2015: 14.00 ? 18.00 Obrady Jury (Hotel Sheraton) 19.30 ? Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród (Scena Festiwalu, Stary Rynek) 20.30 ? 22.30 spotkanie degustacyjne dla uczestników konkursu (dziedziniec Muzeum Archeologicznego, obowiązują zaproszenia) Konkurs Smak Powiatu Poznańskiego 2015 11.30 ? 12.30 Obrady Jury (degustacja) (Dziedziniec Muzeum Archeologicznego) 19.30 ? Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród (Scena Festiwalu, Stary Rynek) Scena Festiwalu 13.00 – 16.00 Pokazy Kulinarne (Krystian Szopka, Grzegorz Łapanowski, Jan Grabkowski ) 16.30 koncert – Wojciech Szopka Trio 18.00 koncert ? Gentle Jazz Trio 19.30 ? wręczenie nagród w konkursach Smak Powiatu Poznańskiego 2015, Polska Nalewka Roku 2015 20.30 koncert ? Affabre Concinui Niedziela ? 16 sierpnia 2015 ? Europejski Dzień Produktów Regionalnych i Tradycyjnych Scena Festiwalu 12.00 ? 16.00 Pokazy Kulinarne ? Trzy Znaki Smaku, 16.0 ? 19.00 Koncert – Dixie Company

Sprawdź także

Żądania Themis

Stanowisko Zarządu Stowarzyszenia Sędziów Themis w sprawie wykonania wyroku Trybunału Sprawiedliwości UE z dnia 16 …