Finansowanie pomostowe

Sezon szparaga zaczęty

Szwajcar zjada cztery pęczki szparagów rocznie, Niemiec dwa pęczki, Chińczycy jeden pęczek, a Polak, przeciętnie, jednego szparaga rocznie. I chociaż z roku na rok Polacy jedzą coraz więcej szparaga ( nie licząc Wielkopolski) i chociaż szparag zdobywa coraz co to nowe regiony, w Polsce jest to nadal warzywo egzotyczne. A szkoda,bo szparag jest wprost balsamem na toksyczne wątroby, Chińczycy robią nawet z niego lekarstwa, piwo i wódkę oraz herbatę ale przede wszystkim szparag ma wprost niesamowite właściwości kulinarne, smakowe i można go jeść o każdej porze dnia.

Można było sie o tym przekonać w hotelu Pure, gdzie Polski Związek Producentów Szparaga, który w tym roku obchodzi 25 lecie działalności oraz Katedra Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zorganizowali UROCZYSTE ROZPOCZĘCIE SEZONU SZPARAGOWEGO w naszym kraju

Wprowadzenie do dyskusji - wygłosił prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski. Następnie  wręczono statuetkę „Srebrnego  szparagi” za szczególne zasługi w promocji tego warzywa ktorą otrzymala Dorota Gorzelniak wieloletni wójt Przemętu . Następnie wszyscy mogli delektować się pysznymi dietetycznymi potrawami; serwowano m.in.: potrawkę z indyka z zielonymi szparagami, grillowane szparagi a^la polonaise, gotowane szparagi z szynką dojrzewająca i serem bursztyn, consomme z zielonych szparagów z truflami; szparagi w cieście francuskim, tortile szparagowe, salatkę ze szparagów i ogórków. Pyszności.

Smaki te będzie można poznać także 8 czerwca w Przemęcie na Wielkim Pikniku Szparagowym. Będzie można kupić szparagi prosto od producenta.

Sprawdź także

Dzień otwarty Notariatu

Dzień Otwarty Notariatu to najważniejsza inicjatywa społeczna samorządu notarialnego realizowana przez Krajową Radę Notarialną oraz …