Strona główna / Aktualności / List otwarty na temat inwigilacji

List otwarty na temat inwigilacji

Komitet Helsiński w Polsce oraz Zarząd i Rada HFPC w wydanym stanowisku wyrazili najwyższe zaniepokojenie informacjami, które podała 21 sierpnia ?Gazeta Wyborcza“, o inwigilacji członków opozycji parlamentarnej i działaczy społecznych. ?Policja oraz inne służby demokratycznego państwa muszą pozostać politycznie neutralne oraz działać wyłącznie
na podstawie i w ramach prawa. Niedopuszczalne jest wykorzystywanie funkcjonariuszy do politycznych celów oraz nadużywanie przyznanych środków operacyjnych. Wszelkie doniesienia o naruszeniach prawa muszą zostać szczegółowo i w otwarty sposób zbadane, a sprawcy ? gdyby zarzuty się potwierdziły ? powinni ponieść odpowiedzialność prawną i dyscyplinarną? ? czytamy w stanowisku Komitetu Helsińskiego w Polsce, Zarządu i Rady HFPC. HFPC przesłała również list otwarty do premier Beaty Szydło, w którym wyraża swoje oburzenie działaniami prowadzonymi wobec członków opozycji i aktywistów. Z doniesień prasowych wynika, że działania inwigilacyjne były prowadzone w systematyczny, zaplanowany sposób oraz nie służyły zapewnieniu ww. osobom bezpieczeństwa, ale podjęto je w celu gromadzenia informacji na ich temat. Służby wykorzystały w tym celu liczne narzędzia z zakresu czynności operacyjno-rozpoznawczych, takich jak: obserwacja z użyciem wywiadowców pieszych i pojazdów wyposażonych w specjalistyczny sprzęt umożliwiający dostęp do miejskiego monitoringu wizyjnego oraz rejestrację dźwięku i obrazu, a także wykorzystanie systemu rozpoznawania twarzy w powiązaniu z dostępem do publicznych baz danych. Dodatkowo w artykule opisano swobodne stosowanie podsłuchów rozmów telefonicznych przez policję, które co do zasady jest możliwe jedynie pod uprzednią kontrolą sądu.
?Raz jeszcze pragniemy podkreślić, że powyższe działania głęboko ingerują w prawa i wolności jednostek, takie jak prawo do prywatności, wolność słowa i wolność zgromadzeń, a ich bezpodstawne prowadzenie, w szczególności wobec działaczy opozycji politycznej oraz przedstawicieli społeczeństwa obywatelskiego jest niedopuszczalne. Opisana sytuacja nie wskazuje tymczasem, aby istniały jakiekolwiek przesłanki uzasadniające stosowanie tego rodzaju środków“ ? napisano w liście otwartym HFPC. Fundacja wyraziła oczekiwanie, że Policja przedstawi stanowisko odnoszące się do informacji ujawnionych przez media, szczegółowo wyjaśniające zakres i cel prowadzonych działań inwigilacyjnych.
HFPC w lipcu 2017 r., po ujawnieniu pierwszych informacji dotyczących obserwacji opozycji i aktywistów, także wydała stanowisko w tej sprawie. Podkreślono wówczas, że nieuprawniona inwigilacja wyżej wymienionych grup może wpływać ?mrożąco? na prowadzenie przez nie działalności publicznej, zaburzając z jednej strony procesy polityczne zachodzące w wolnym demokratycznym państwie, a z drugiej rozwój społeczeństwa obywatelskiego i jego zdolność do kontrolowania działań władzy. Stanowisko Komitetu Helsińskiego w Polsce, Zarządu i Rady HFPC dostępne jest tutaj. List otwarty do Prezes Rady Ministrów dostępny jest na stronie HFPC.

Sprawdź także

D. Korneluk wygrał konkurs

W poniedziałek zaczęły się rozmowy kwalifikacyjne z piątką prokuratorów chętnych do kierowania Prokuraturą Krajową. Komisja …