Strona główna / Listy / Kulinarne Dziedzictwo Wielkopolski

Kulinarne Dziedzictwo Wielkopolski

Od 2 do 3 marca 2012 roku w Dworze Myśliwskim ?Ustronie? w Ustroniu Wielkopolskim (gmina Łęka Opatowska, powiat kępiński) odbędzie się Forum Regionalne Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Krzysztof Grabowski, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego otworzy Forum oraz wręczy certyfikaty członkowskie nowym podmiotom w Sieci. Do tego wyjątkowego grona dołączy Restauracja ?WAGA? zlokalizowana w budynku Wagi Miejskiej na Starym Rynku w Poznaniu. Restauracja oferuje szereg wykwintnych dań regionalnych, m.in. półgęsek z gruszką czy zupy z takich ryb, jak jazgarz czy okoń. W Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska znajdzie się również Winnica Talary w Gostyniu. Winnica położona jest w Pradolinie Obry i zajmuje powierzchnię 5 hektarów. Technologia produkcji wina w tym miejscu jest niezmienna od wieków. Pochodzące z Winnicy Talary trunki zajmują w krajowych konkursach czołowe miejsca, m.in. Grand Prix 2011 podczas V Święta Polskiego Wina w 2011 roku.
Pierwszy dzień Forum wypełnią specjalistyczne wykłady dla członków Sieci z zakresu produktów regionalnych i lokalnych, aspektów sanitarnych i weterynaryjnych produkcji żywności tradycyjnej oraz lokalnej. Będzie także możliwość wymiany doświadczeń oraz czas na dyskusję na temat funkcjonowania Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.
3 marca w 2012 roku w Dworze Myśliwskim Ustronie zostaną zorganizowane warsztaty kulinarne dla restauratorów oraz właścicieli innych obiektów gastronomicznym zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Celem warsztatów jest promocja mięsa i wyrobów z mięsa świni złotnickiej. Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego jest organizatorem Konkursu Złotnicka Premium.
Województwo Wielkopolskie od 2008 roku jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage). Na terenie naszego województwa istnieje Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, której celem jest wskazanie miłośnikom dobrego jedzenia i turystom właściwej drogi do odnalezienia lokalnej i regionalnej żywności.

Sprawdź także

Egzaminy prawników

Rozpoczęły się egzaminy adwokackie i radcowskie 23 kwietnia ruszyły egzaminy zawodowe – adwokackie i radcowskie. …