Strona główna / Temat Tygodnia / VIII Festiwal Dobrego Smaku

VIII Festiwal Dobrego Smaku

Prawnik siłą rzeczy musi rozmawiać. Najlepsze i najciekawsze pogawędki toczą się przy zastawionym stole. Nie koniecznie sutym, ale smacznym i zdrowym. Przegląd takiego właśnie jedzenia z rzetelnym certyfikatem zapewnia tegoroczny, VIII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, który odbędzie się w dniach 14-17 sierpnia 2014 w Poznaniu. To już ósma edycja imprezy, która z roku na rok przyciąga coraz większe rzesze mieszkańców i turystów ? smakoszy. Festiwal to cztery dni licznych i różnorodnych kulinarnych atrakcji.
Centrum wydarzeń, jak co roku – będzie poznański Stary Rynek ? to tu ustawione zostaną kramy licznych wystawców oferujących przysmaki ze wszystkich regionów Polski i wielu krajów Europy i Świata. Tutaj też stanie scena, na której od czwartku do niedzieli gościć będą szefowie kuchni i znane osobowości kulinarne, a wieczorami zabrzmi folk, jazz, klasyka i blues.
JARMARK DOBREGO SMAKU: Wśród wystawców Jarmarku Dobrego Smaku nie zabraknie producentów wysokiej jakości polskich przysmaków. Będą poznańskie szare kluchy, wędzone i smażone ryby z Mazur, sery zagrodowe z Dolnego Śląska, Podhala i Podlasia, tradycyjne nalewki, piróg biłgorajski, wysokiej jakości wędliny i wiele innych smakołyków ze wszystkich regionów naszego kraju. Mnóstwo pokus czeka jednak również na smakoszy o bardziej kosmopolitycznych podniebieniach, wśród nich bretońskie ostrygi, węgierskie wędliny, przetwory czy cudownie słodki sękacz ? kürtöskalács, litewskie czarne chleby i kindziuki, francuskie galettes, piwa belgijskich trapistów, hiszpańskie oliwy, francuskie oliwki, suszone pomidory i ser halloumi z Cypru oraz wina ze wszystkich chyba regionów winiarskich starego kontynentu.
POKAZY KULINARNE I KONCERTY: Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż jarmark. W tym roku festiwalowa scena ruszy w czwartek 14 sierpnia. W ciągu dnia odbywać będą się na niej pokazy kulinarne szefów kuchni znanych i mniej znanych poznańskich restauracji, prezentacje wyjątkowych produktów, oraz gościnne występy autorów znanych programów kulinarnych. Wieczorami zabrzmi muzyka. Od lat stanowi ona starannie zaplanowany element Festiwalu. Organizatorzy nie zapraszają tu gwiazd znanych z pierwszych miejsc list przebojów, ale starają się by i muzyka była w dobrym smaku i w interesujący sposób komponowała się z pozostałymi elementami OFDS. Brzmieć będą dźwięki bluesa, muzyki klasycznej, folkowej i jazzu.
WARSZTATY: Edukacja smaku najmłodszych stała się już kilka lat temu bardzo ważnym elementem festiwalu. Podczas warsztatów smaku dla najmłodszych dzieci dowiedzą się o najwyższej jakości produktach regionalnych, o tym co to są lokalne smaki, jak wybierać zdrowo i smacznie. Będą przygotowywać zdrowe przekąski. Poprzez pyszną zabawę w kuchni poszerzamy kulinarne horyzonty dzieci i szczepimy zainteresowanie kulinariami jako częścią kultury w której wyrastają. Dorośli również będą się mogli wiele nauczyć. Dla chcących zgłębić tajniki najpopularniejszych trendów w kuchni a przy tym dobrze zjeść przygotowujemy warsztaty kulinarne, pokazy live-cooking i laboratoria smaku.
KONKURSY: Festiwal to również konkursy skierowane do zawodowców i do amatorów. Restauratorzy staną w szranki konkursu na jedno ze sztandarowych dań kuchni polskiej ? w tym roku tematem będzie golonka po wielkopolsku. Trunki domowych twórców nalewek jak co roku walczyć będą o tytuł Polska Nalewka Roku. Podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku zapraszamy również, na konferencje tematyczne, pokazy filmowe, spotkania autorskie, premiery książek i szereg innych imprez towarzyszących. Szczegółowy program festiwalu ogłoszony zostanie nie później niż 14 lipca 2014. By być na bieżąco z festiwalowymi zapowiedziami warto polubić Facebookowy profil Imprezy.

Sprawdź także

Pacjentki za lekarką

Dr Maria Kubisa, ginekolożka ze Szczecina, usłyszała sześć zarzutów pomocnictwa w przerwaniu ciąży. Teraz pacjentki …